maanantai 23. kesäkuuta 2014

TROOPPISIA PERHOSIA JOENSUUSSA


Pakko aloittaa tuolla kuvalla kun olen samasta paikasta otetun nähnyt ystäväni Winen jutuissa ja aina kuvitellut, että se on jostakin Kroatiasta. Ei ollut, vaan Joensuusta Jokiasemalta. Aivan mukava leirintäalue ja tosi hyvä sauna, Sailorin saunahan se taisi olla nimeltään.

Joensuussa vierailun syy oli kuitenkin Botania, kasvitieteellinen puutarha ja Suomen ainoa sekä maailman pohjoisin trooppinen perhospuutarha.

Minä keskityin ajan puutteen vuoksi perhoshuoneeseen, mutta Botania on toki paljon muutakin. Kasveja on viidessä eri huoneessa, neljästä suurilmastosta. Ja ulkona lisäksi 3 hehtaarin alue ravinto-, mauste-, myrkky-, lääke-, ja koristekasveja. Aikaa siellä saa kulumaan halutessaan vaikka koko päivän.  Hieno kohde niin aikusille kuin lapsillekin ja mainio vaihtoehto kaiken sortin kieputtimille.

Erityisesti lapsia ilahduttavat varmasti tropiikin osastolla elelevät viisi papukaijaa, joista ainakin yhden sanavarastoon kuului kirosanoja useampiakin. Oliskohan koululaisryhmillä jotakin tekemistä asian kanssa ;-)

Palawaninritari, Pailio lowii, naaras
Botaniaan perhoset tulevat koteloina Englannista perhosfarmilta. Viikon tai parin kuluessa niistä kuoriutuu uusi, kaunis sukupolvi.

Osa lisääntyy myös Botaniassa, mutta koteloja täydennetään Englannista säännöllisesti, jotta niitä riittää lepattelemaan koko kesäksi. Kun ensimmäisen kerran astuu perhoshuoneeseen, niiden määrä tuntuu hämmentävän runsaalta.

Perhoshuone on kuuma ja kostea, vaikka yritin lämmittää kalustoa etukäteen niin ensimmäinen 20min linssit olivat täysin huurussa. Lämpötila on varmaan lähellä kolmeakymmentä ja kosteus lienee vähintään 70%. Hiki siellä todella tulee.

Palawaninritari, Pailio lowii, koiras


Aurinkoisena päivänä perhoset viihtyvät enemmän katossa, mutta pivisenä päivänä niitä ruokaili kukissa ja kasvien lehdillä, saattoivatpa istahtaa arastelematta hetkeksi  kämmenselällekin.






 
Yllä saman perhosen, Punanauhakapteenin, Anartia amathea kaksi eri laista väri muunnosta. Kuitenkin sama laji. 

Perhoset elävät muutamasta päivästä muutamaan viikkoon, elinikään vaikuttaa ainakin ravinnon saanti ja tietysti ympäristön olosuhteet.

 




Tummakaposiipi, Heliconius melpomene





















Vihersormisiipi, Siproeta stelenes






Rantaleiju, Idea leuconoe 


Lajit vaihtelevat viikoittain, jos haluat nähdä vaikka läpikuultavan kauniin Panamanlasikaisen tai  hohtava siipisen Mayataivaansiiven, niin kannattaa seurata Botanian verkkosivuja tai kysellä toimistosta. Minä en valitettavasti nähnyt kumpaakaan noista, mutta seuraavalla kerralla sitten.... ehkä. 



Botania, Kasvitieteellinen puutarha Heinäpurontie 70, Joensuu http://www.botania.fi/



4 kommenttia:

  1. Kyllä olet ottanut hyviä kuvia hienoista perhosista. :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Soleil kun luit ja kommentoit! Kuvat eivät ole ihan sitä mitä lähdin hakemaan, olivat kuitenkin vallitsevassa valossa aika haasteellisia. Mutta jostakin on aina aloitettava. Seuraavalla kerralla taas vähän viisaampi ;-)

      Poista
    2. Komea kuvasaalis alkukuvista lähtien.t Jomppa

      Poista
    3. Paljon jäi parannettavaa, mutta onneksi ei ole vielä ihan valmis, tulos tylsää jos kaikki aina olis täydellistä 😊

      Poista