tiistai 5. helmikuuta 2013

LESS MILES, MORE SMILES



Lähialuematkailua Ohtakarilla


Aina ei tarvitse ajaa pitkältä päästäkseen nauttimaan karavaanarielämästä. Ohtakarin saaresta ja kalastajakylästä tuli kuntaliitosten myötä osa Kokkolan kaupunkia, joten siellä käydessä en pääse edes pois kotikaupungista, mutta silti, tai juuri siksi sinne vaan täytyy palata kerta toisensa jälkeen. On niin lyhyt matka, ettei edes "nisukahveelle" ehdi pysähtyä. Perillä vasta, mutta siellä ne maistuvat sitäkin paremmilta kun katse lepää aavalla merellä tai seuraa lokkien liitelyä kalasatamassa. 


Ohtakarin saari sijaitsee Vattajanniemen kärjessä, mantereeseen se on liitetty pengertiellä joskus 70-luvulla. Koordinaatit: 

64°05'22.3"N 23°24'21.1"E


Karavaanareille siellä on uudehkot, siistit huoltotilat ja SLEY:n leirikeskuksessa myös sähkötolppia, mutta jos et tarvitse sähköä niin huoltorakennuksen ympäristössä on kenttää majoittumista varten, aivan meren tuntumassa. 

Vattajanniemi on Pohjanlahden laajimpia lentohiekka-alueita, uimarantana se siis vetää vertoja vaikkapa Kalajoen Hiekkasärkille. Puuttuu vain kaikki sirkusmeininki. Tai no, onhan tietysti Katiska-baari, mutta siellä ei kyllä varmasti esiinny Tauski eikä Arja Koriseva. Wentus Blues Band sinne sopisi, en tiedä onko keikkaa suunnitteilla, tuskin. 

Vattajanniemen hieno hiekkaranta on 12km pitkä. Niemelle sijoittuu myös kiistelty puolustusvoimien harjoitus- ja ampuma-alue.



Pistäydy yöksi 

8-tietä matkaavalle karavaanarille Ohtakari on rauhallinen ja tutustumisen arvoinen levähdyspaikka. Matkaa sinne on Kokkolasta n. 45km pohjoiseen tai
8-tieltä n. 14km rannikolle läpi Lohtajan kirkonkylän, siis vain lyhyt poikkeaminen reitiltä sivuun.











Yöpyä voi myös pengertien varressa, kun astut ulos, olet uimarannalla. Saattaa olla, että pitkä suora herättää kesäyönä myös renkaanpolttajien mielenkiinnon. Omalle kahdalle sitä ei ole sattunut.















Ohtakarin saaressa majoittuvat aikoinaan kalastajat. Enää ei, nyt pikku talot on kunnostettu kesämökeiksi. Kylässä on kalastajamuseo, mutta oikeastaan alue kokonaisuudessaan on kuin museo, ja vielä luontomuseo kaupanpäälle.































Verkonkutojia saaressa on edelleen ja niillä saalistetaan, mutta ei kalaa.











Ohatkarissa on tunnusmajakka, Pooki, joka toimii myös näköalatornina. Pikaisen tutustumisen saareen voi tehdä kiertämällä luontopolun, mutta lintujen, kasvien, rantojen, kivien ja meren kuvaamiseen voi halutessaan käyttää aikaa rajattomasti. Eri vuorokauden- ja vuodenaikoina valaistus ja tunnelmat vaihtelevat. On lempeitä kesäpäiviä, hurjia syysmyrskyjä ja kaikkea siltä väliltä. Omat haasteensa niiden  kuvaamisessa on.




Kalastajat kuuluvat edelleen oleellisena osana Ohatakarille, vaikka ammattikalastajia ei enää taida montaa olla, jos yhtäkään, mutta osa-aikaisia onneksi sentään.


4 kommenttia:

  1. Kivantuntuinen paikka, kesällä länsirannikon reissulla poiketaan.
    LLLLLoistava kuva tuo otsikkokuva !!!!

    VastaaPoista
  2. Kiitos taas Wine, on se niin mukavaa kun joku tykästyy...
    Ohtakarista on tullut itselleni tärkeä paikka

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Onhan siellä se oikein korkea näkäala/lintutorni, jonka raput kannattaa sinunkin käydä kipaisemassa ylös/alas. Uimavesi on mainittavan kylmää.
      -retkeilijä-

      Poista
    2. Kyllä niitä rappuja on tullut kivuttua useampaan kertaan, mutta ei kipaistua ;-)

      Uimavesi on, paitsi kylmää, myös melko kaukana kun lähtee kahlaamaan uintisyvyyteen asti.

      Poista